Modena sport

Статті > Що таке Сквош? Новий олімпійський вид спорту.

     Офіційно батьківщиною сквошу вважається Англія . Проте назвати точну дату появи цього виду спорту важко. Найбільш старим свідченням існування такої гри є книга, датована 1807 роком і описує побут і звичаї жителів Лондона . На одному з малюнків цієї книги зображено внутрішній двір в'язниці , де кілька ув'язнених із захопленням б'ють ракетками м'яч про високу тюремну стіну. Ще один малюнок із тієї ж книги свідчить про те, що такій же спортивній забаві вдавалися невільники та інших лондонських в'язниць.

When was Squash Invented? A Brief History of the Sport and its Equipment –  Japanese Ball Sports

     Довгий час ця гра називалася «Рекетс» (ракетки), і на сучасний сквош стала схожа лише через кілька десятиліть. За цей час до високої лицьової стіни спочатку додалися бічні загородки, а потім з'явився корт , що має передню, задню та дві бічні стінки.

     Назва «сквош» (squash) вперше зустрічається в одній з англійських книг видання 1890 року, де йдеться, що корт для такої гри був споруджений у приватній школі « Херроу ». Підтверджуючи ці відомості, Британська енциклопедія уточнює, що учні з Харроу грали в сквош вже в 1820-х роках.

     Наприкінці XIX століття сквош почав набувати популярності в Європі , Індії , Австралії , а пізніше і в Північній Америці . Тим не менш, тоді цей вид спорту не міг зрівнятися за популярністю з тенісом та бадмінтоном . Навіть більш ніж через 70 років, в 1967 році за даними Міжнародної федерації сквошу він культивувався тільки в семи країнах, а кількість кортів у світі становила лише близько 5000.

From Riches to Rags: The Rise and Fall of Pakistani Squash – The City  Journal

     Однак у 1970-х роках почалося те, що пізніше було названо "бумом сквошу". Гра почала знаходити шанувальників у країнах Азії , Близького та Середнього Сходу та Південної Америки . Через двадцять років, на початок 1990-х років, у сквош грали вже у 100 країнах. В Англії, Німеччині та Австралії кількість кортів обчислювалася тисячами, а їхня загальна кількість у світі перевищила 36 тисяч. 2000 року до Міжнародної федерації сквошу входили вже 143 держави, а кількість сквошних «коробок» у світі досягла 48 тисяч. В даний час близько 20 мільйонів людей грають у сквош регулярно по всьому світу у більш ніж 185 країнах.

Hashim Khan: Squash player who became one of his sport's most successful  exponents | The Independent | The Independent

     Сьогодні чемпіонати зі сквошу проходять у більшості країн та на всіх континентах. З 1967 року проводиться першість світу зі сквошу в індивідуальному та командному заліках. Причому перший чемпіонат світу показав, що представники батьківщини сквошу — англійці не можуть претендувати на безумовну першість у світі. Протягом кількох років (до 1973 року) командну першість світу вигравала збірна Австралії, а потім перший рядок у світовому рейтингу перейшов до представників Пакистану , яким вдавалося ставати світовими чемпіонами протягом півтора десятка років.

     Проведенням міжнародних змагань зі сквошу та іншими організаційними питаннями у світовому плані займаються Всесвітня федерація сквошу (WSF - World Squash Federation ), Асоціація професійних гравців у сквош - чоловіків (PSA - Professional Squash Association ) та Міжнародна асоціація гравців у сквош - Woms International Squash Player Association ). В даний час сквош широко поширений в Європі, Америці, Південно-Східній Азії, Австралії, Новій Зеландії , Єгипті та ін За даними Всесвітньої федерації сквошу корти для гри є не менш ніж у 150 країнах.

Tennis vs squash | Differences & similarities of squash & tennis | LTA

     У 2023 році сквош був включений до програми Літніх Олімпійських Ігор 2028 року.

Правила

     Гра починається з кидка жереба для визначення першого гравця, який довільно вибирає зону подачі (праву або ліву). Другий гравець повинен прийняти першу подачу, відбивши м'яч до фронтальної стіни з льоту або після відскоку м'яча від підлоги. До того моменту, як м'яч ударився об фронтальну стіну, він може кілька разів відбиватися від бічних стін (боусти). Якщо м'яч ударився об фронтальну лінію аута або влучив за звукову панель, гравцю зараховують аут.

One Minute Guide to the Rules

     Існують дві системи підрахунку очок — традиційний (британський) підрахунок та сучасніший PAR (Point-A-Rally). На сьогоднішній день традиційний підрахунок поступається PAR, всі найбільш значущі світові турніри проводяться за системою PAR.

     У традиційній системі підрахунку очок окуляри отримує тільки гравець, що подає, а розіграш, що виграв, приймаючий гравець отримує право на наступну подачу. Така система з'явилася 1926 року. Найчастіше розіграші ведуться до 9 очок, на змаганнях — до 5 очок.

     У 2004 Професійна асоціація сквошу (PSA) вирішила перейти на PARS до 11. Це рішення було ратифіковано в 2009 році, коли Всесвітня федерація сквошу підтвердила перехід на систему підрахунку очок PARS 11. Американська система підрахунку очок зараховує очки, який виграв розіграш, незалежно від того, чи робив він подачу, чи приймав. За такої системи підрахунку гра ведеться до 11 очок (до 2004 року велася до 15). Однією з причин переходу на PARS було те, що тривалі матчі стали менш частими. Гавейн Браярс, який був виконавчим директором Асоціації професійного сквошу, коли в 2004 році організація вирішила перейти на PARS, сподівався, що PARS зробить «професійну гру більш захоплюючою для перегляду» і тоді «більше людей буде залучено до гри, і наші шанси на участь у Олімпійські ігри можуть бути збільшені».